Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Banliyö Tren Seti Projesi'ni Tanıttı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin raylı sistem alanındaki yerli üretim kapasitesini güçlendirecek önemli bir projeyi duyurdu. Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında üretilen ilk tren setinin teknik testlerinin kısa sürede tamamlanarak hizmete alınması hedefleniyor.
Milli Banliyö Tren Seti'nin Özellikleri
Bakan Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından yürütülen projenin detaylarını paylaştı. Üretilen tren setlerinin saatte 90 kilometre hıza ulaşabileceğini belirten Uraloğlu, trenlerin yüzde 70 yerlilik oranına sahip olacağını söyledi. Her bir setin 4 araçlı olup, 1000 yolcu kapasiteli ve iki sürücü kabinli olacağı ifade edildi. Milli banliyö tren setlerinin kritik alt sistemlerinin, yerli ve milli imkanlarla TÜRASAŞ tarafından üretildiği vurgulandı. Bu alt sistemler arasında kontrol yönetim sistemi, cer sistemi tasarımı, boji ve trafo yer alıyor.
Yerlilik ve İhracat Hedefleri
Proje ile Türkiye, ithalat bağımlılığını azaltmayı ve yerli üretimle banliyö araç ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Ayrıca, projede araçların tek tip üretilmesi sayesinde bakım ve onarımda kolaylık sağlanacak. Bakan Uraloğlu, projeyle ayrıca ihracat yaparak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Gaziray Projesi ile Başlatılacak
Milli Banliyö Tren Setlerinin ilk olarak Gaziantep’te hizmete alınacağı açıklandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşma çerçevesinde, Gaziray Projesi kapsamında şehir içi ulaşımda kullanılacak olan tren setlerinin önemli bir yer tutacağı ifade edildi. Gaziray, İzban, Marmaray ve Başkentray'dan sonra Türkiye'deki 4. banliyö işletmesi olacak ve bu proje, Gaziantep'teki şehir içi ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak.
Uraloğlu, bu projeyle hem yerli üretimin artırılacağını hem de ulaşım altyapısının daha verimli hale geleceğini sözlerine ekledi.