BioNTech Tarafından Geliştirilen Akciğer Kanser Aşısının İlk Faz Denemeleri Başlatıldı
Prof. Dr. Uğur Şahin'in liderliğindeki Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından üretilen ve BNT116 olarak adlandırılan dünyanın ilk akciğer kanser aşısının ilk faz denemeleri, 7 ülkede başlatıldı.
Yedi Ülkede Toplam 34 Araştırma Merkezinde Yapılacak
Cuma günü yapılan açıklamaya göre, aşının ilk klinik denemeleri 7 ülkede, toplamda 34 araştırma merkezinde gerçekleştirilecek. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'de bu denemeler gerçekleştirilecek.
130 Hastada Test Edilecek
Aşının ilk fazının 7 ülkede toplamda 130 hasta üzerinde test edilmesi planlanıyor. The Guardian'ın haberine göre, bu hastaların 20'si İngiltere'den olacak.
Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanserini Tedavi Etmeyi Hedefliyor
BioNTech'in geliştirdiği Akciğer kanseri aşısı, akciğer kanserinde en sık görülen tür olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmeyi amaçlıyor. Aşıda, insan hücrelerine sentetik RNA molekülleri transfer eden mRNA modeli kullanılıyor.
İlk Aşıyı Yaptıran Hastanın Hikayesi
The Guardian'ın haberine göre, 67 yaşındaki Janusz Racz, Birleşik Krallık'ta aşıyı yaptıran ilk kişi oldu. Racz, Mayıs ayında akciğer kanseri teşhisi konulduktan kısa bir süre sonra kemoterapi ve radyoterapi görmeye başlamıştı.
Yapay Zeka Uzmanı Bilim İnsanının Motivasyonu
Yapay zeka alanında uzmanlaşmış bir bilim insanı olan Racz, denemede yer almasının kendisine ilham verdiğini belirtti. Racz, bilimin ve tıbbın ilerlemesinin insanları araştırmalara katılmaya teşvik ettiğini ifade etti.
Türkiye'de Akciğer Kanseri İstatistikleri
Sağlık Bakanlığı'nın 2018 verilerine göre, Türkiye'de 2018 yılında 30.078 kişiye akciğer kanseri teşhisi konulmuştu. Bu veriler, ülkemizdeki akciğer kanseri yaygınlığını gösteriyor.